باشگاه روزنامه نگاارن مسجدسليمان- نماینده مردم مسجدسلیمان در مجلس شورای اسلامی گفت: اگر امروز از رودخانه کارون دفاع میشود، مساله خوزستان نیست، بلکه دفاع از ایران است، زیرا هدف نهایی ما یکپارچه نگهداشتن کشور است.
به گزارش سايت خبري باشگاه روزنامه نگاران مسجدسليمان، اسماعیل جلیلی در سمینار علمی بررسی تبعات زیست محیطی– اجتماعی سد گتوند و راهکارهای مقابله با آن که امروز، 31 اردیبهشتماه در اهواز برگزار شد، اظهار کرد: در طرحهای توسعهای توجه به مسایل زیستمحیطی باید مدنظر قرار گیرد و امروز در تمام دنیا همه تمرکز بر این بخش است، به گونهای که عدم همخوانی یک طرح با محیط زیست، منجر به از رده خارج شدن آن طرح خواهد شد.
وی افزود: از آنجایی که خوزستان به عنوان پایتخت انرژی کشور شناخته میشود، ایجاد زیرساختهایی همچون زیرساختهای اصلی بحث انرژی و تاسیسات مرتبط با آن اهمیت دارد که یکی از مهمترین انرژیها، انرژی برق آبی و تأمین انرژی توسط آب است.
جلیلی تصریح کرد: طرحهای توسعهای باید در جوامع هدف کوچک همچون منطقه یا استان یا در جامعه هدف بزرگ تر همچون کشور اثر مثبتی بر جای بگذارد و در مورد سد گتوند، اولین سوالی که به ذهن خواهد رسید این است که آیا این پروژه منفعتی برای مردم منطقه داشته است یا خیر؟
وی عنوان کرد: سازمان محیط زیست یک سازمان دولتی است که در برابر فشارهای سیاسی و دموکراسی دچار خطاهایی میشود و به عبارتی رویکرد در سازمانهای دولتی، رویکردی مبتنی بر نگاه کارشناسی نیست.
جلیلی با بیان اینکه 18 سد، استان خوزستان را محاصره کرده است، خاطرنشان کرد: ما به دنبال علت خشکسالیها و پدیده ریزگردها در استان میگردیم، اما وقتی ارادهای برای حل مشکل نباشد، رفع مشکلات امکانپذیر نیست.
وی گفت: سازمانهای دولتی تحت تأثیر عوامل سیاسی و خارج از اراده دولت قرار میگیرند و این بزرگترین آسیبی است که به ویژه به استانهایی همچون خوزستان که تحت عنوان توسعه هر بلایی سرش میآورند، وارد شده است و ما شاهد از بین رفتن و تضعیف آن هستیم. نمیتوان به اسم منافع ملی، منافع منطقهای را از بین برد و برعکس، زیرا این دو به هم وابسته هستند.
جلیلی بیان کرد: وقتی سبدی متنوع از انرژی وجود دارد، تمرکز کردن بر یک نوع از آن چه سودی و در نهایت چه نتایجی به دنبال دارد و چرا تاکنون نگاه به یک بخش خاص، موجب رشد اقتصادی نشده است.
وی افزود: صنایع به شدت آلوده کنندهای در استان وجود دارد و در جایی که باید سازمان محیط زیست وارد عمل شود و واکنش نشان دهد، چشم خود را میبندد.
کارون؛ مساله سیاسی یا زیست محیطی؟
همچنین در این نشست سیدحسین فاضلی، مدیر کمیته برگزاری کنفرانسی ملی کارون اظهارکرد: بر اساس تجربه وقتی صحبت از کارون، آب و چالشهای آن میشود به چشم یک مساله سیاسی به این صحبتها توجه میشود درحالی که این مساله، مسالهای زیست محیطی است.
وی افزود: عدم حل مشکل سد گتوند با وجود تایید شوری آن توسط مسئولین، دانشگاهیان و عدم دقت در مطالعات اولیه سد، کارون و سد گتوند را بلای جان مردم استان کرده است.
فاضلی بیان کرد: ورود انواع فاضلابها به کارون یکی از بزرگترین دغدغههایی است که باید به آن رسیدگی کرد و باید با شفافسازی نسبت به حل این مشکلات اقدام کرد تا پاسخگوی مردم ضرر دیده باشیم.
در ادامه این سمینار داریوش محجوب، نماینده شرکت منابع آب و نیروی ایران در خصوص اهداف اجرای پروژه سد گتوند اظهار کرد: این سد با هدف کنترل سیلابهای رودخانه کارون، تأمین آب شرب و کشاورزی مورد نیاز در پایین دست، ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی احداث شده است.
وی با اشاره به لایههای نمکی در مخزن سد گتوند افزود: وضعیت مخزن به وسیله دستگاهی به صورت روزانه کنترل میشود و جای هیچگونه نگرانی وجود ندارد.
محجوب تصریح کرد: تمام جوانب مختلف در ساخت سد گتوند بررسی و پدیدههایی که میتوانست توسط این پروژه مخاطرهآمیز باشد، بررسی و راهحلهایی ارائه شده است.
آقای محجوب چرا دوپهلو سخن میگویی ؟ اگر وجود لایه های نمک در دریاچه سدکارون وجود دارد چگونه میخواهی ثابت کنی که این لایه ها موجب شوری آب کارون و از شوره زار شدن زمینهای پایین دستی نمیشود با سفسطه که مشکل حل نمیشود – از روز اول دهها کارشناس در مورد شوری آب بر اثر حل شدن لایه های نمک هشدار دادند و مسئولین توجهی نکردند و هزاران میلیارد بیت المال را صرف نابودی زمینها کردند حالا هم شما بی جهت دفاع میکنید بیایید بپذیرید که این سد در آینده یک آفت خواهد بود و اینهمه به شعور مردم توهین نکنید معلوم نیست بر اساس چه منافعی از این سد که از روز اول ساختش با شک و شبهه همراه بود دفاع میکنید ؟
با عرض سلام اقای دکتر جلیلی ضمن عرض خسته نباشید لطفا تلاش کنید از این اب کارون جهت ابادانی شهر مسجد سلیمان هم استفاده شود و جهت ایجاد شغل از طریق حجم زیاد اب پشت سدها در منطقه مسجدسلیمان که می توان حوضچه های ماهی بصورت خاکی وبتنی و سبدی ایجاد کرد و درامد به مردم منطقه مسجدسلیمان برسد در غیر اینصورت دیگی که برای ما نجوشد…سودی برای ما ندارد .