باشگاه روزنامه نگاران مسجدسلیمان- قصه تکراری مرگ کودکان معصوم بر اثر کمبود امکانات در روستاها، نبود دارو و گاهاً بی تجربگی پزشکان اعزامی به روستاها انگار تمامی ندارد. هنوز از مرگ مادر باردار اندیکایی در اولین زایمان خود در درمان بستر چگارمون شهرستان اندیکا چند صباحی نگذشته است که آروین سه ساله بر اثر عقرب گزیدگی جان خود را از دست داد و نه تنها یک خانواده بلکه یک شهر را در ماتم فرو برد.
شنبه شب ۲۹ مرداد برای خانواده ورناصری که از شهرستان اهواز برای بازدید از بستگان خود به روستای دوراب آمده بودند رنگ خزان به خود گرفت و پسر سه ساله اشان جلو چشمان پدر و مادری که ناباورانه شاهد پرپر شدن فرزندشان بودند آخرین نفس های خود را به آسمان هدیه داد…
حسین ورناصری پدر آروین در گفتگو با سایت خبری باشگاه روزنامه نگاران در ارتباط با شب حادثه می گوید: حدوداً ۱۰٫۱۰ دقیقه با صدای جیغ فرزندم به سمت او رفتیم که متوجه شدیم دچار عقرب زدگی شده است. بلافاصله او را سوار ماشین کردم و ۷ دقیقه بعد یعنی حدودا ساعت ۱۰ /۱۷ دقیقه به درمانگاه چگارمون رسیدم. (در حالی که دکتر ساعت ورود به درمانگاه را ده و سی دقیقه اعلام می کند). به دکتر وقت گفتم فرزندم را عقرب زده است او آمد نگاهی به فرزندم کرد و رفت اما هیچ اقدامی برای او انجام نداد. مجدداً به او مراجعه کردم و گفتم بچه ام حالش خیلی بد است که او پاسخ داد وظیفه من ویزیت کردن است پرستار باید بیاید ادامه کار را انجام بدهد و این درحالی بود که پرستار در حال گرفتن نوار قلب از بیمار دیگری بود …
دقایقی بعد آروین دچار حالت نهوع و استفراغ شد به پزشک مراجعه که او گفت احتمالا به خاطر پرخوری بوده است!
وی ادامه داد: با راهنمایی یک نفر به سراغ یکی از پرسنل فوریت ها رفتم. حدوداً ساعت ۱۰ /۳۷دقیقه بود که او بالای سر فرزندم آمد و یک آمپول تزریق کرد. اما برای پادزهر گفتند باید تست گرفته شود. با وخامت حال کودکم حدودا ساعت ۱۰/۵۷ دقیقه بود که فرزند بنده به درمانگاه جعفر آباد اعزام گردید.
سید خیرالله ساداتی تکنسین اورژانس جعفرآباد در گفتگو با خبرنگار ما در ارتباط با این حادثه گفت: زمانی که کودک را تحویل گرفتیم حال وی بسیار وخیم بود و سرمی که حاوی پادزهر بود در آمبولانس به او تزریق شد. وی ادامه داد: برای تنفس بهتر نیز عملیات لوله گزاری انجام شد. بعد از باز کردن راه هوایی و انجام اینتوباسیون، بیمار به بیمارستان شفا مسجدسلیمان تحویل داده شد. لازم به ذکر است در حین انتقال بیمار دچار ایست قلبی شد که عملیات cpr کودک در درون آمبولانس به صورت موفقیت آمیز انجام شد.
دکتر صالح ابراهیمی رییس بیمارستان شفا مسجدسلیمان در گفتگو با خبرنگار ما اظهار کرد: آروین ورناصری با وضعیت بسیار حاد (سیانوزه) به بیمارستان شفا مسجدسلیمان رسید. دکتر رجبی به عنوان پزشک کشیک اقدامات مناسب را انجام و سریعا بیمار را به بیمارستان ۲۲ بهمن اعزام نمود که متاسفانه قبل از رسیدن به بیمارستان کودک فوت می کند…
حسینی رییس شبکه بهداشت و درمان اندیکا در گفتگو با سایت خبری باشگاه روزنامه نگاران مسجدسلیمان در این ارتباط می گوید: طبق گزارشاتی که به بنده داده اند ساعت ورود بیمار ۲۲/۱۹ دقیقه بوده است. ساعت ۲۲/۳۰ دقیقه تزریق زیر جلدی انجام و ۲۰ دقیقه بعد پس از نتیجه تست پادزهر از طریق سرم در درمانگاه تزریق شده است. وی در ارتباط با صحبت های پدر آروین ورناصری در رابطه با این که حدود ۲۰ دقیقه هیچ اقدامی برای کودک انجام نشده است گفت: همزمان با کودک یک بیمار قلبی و یک بیمار تصادفی نیز در درمانگاه بود که پرستار در حال انجام اقدامات بر روی آن ها بود اما می بایست منتظر نتیجه تست که حدود ۲۰ دقیقه به طول می انجامد بایستند تا بتوانند اقدامات بعدی را انجام بدهند و پس از این زمان پادزهر در سرم به کودک تزریق شد.
وی در ارتباط با این که پزشک علت تهوع کودک را پرخوری اعلام کرد نیز گفت: در صحبتی که با پزشک معالج داشتم گفت: از آنجا که پدر کودک بسیار مضطرب بود به خاطر این که ایشان را آرام کنم گفتم شاید بخاطر غذایی که خورده است باشد… حسینی ادامه داد: این که بر خلاف وظیفه پزشک به همراه کودک به مسجدسلیمان اعزام می شود نشان تعهد و حس مسئولیت پذیری این پزشک دارد…
منوچهر ورناصری فرماندار اندیکا در گفتگو با خبرنگار ما ضمن تسلیت به خانواده کودک فوت شده گفت: در اندیکا کمبود پادزهر وجود ندارد و در تمامی ۷ مرکز درمانی پادزهر موجود است. وی ادامه داد: در سال نودوپنج ۱۸۰۴ مورد عقرب زدگی و در سال نودوشش ۸۲۴ مورد داشتیم که بحمدالله هیچ مشکلی به وجود نیامد.
سایت خبری باشگاه روزنامه نگاران مسجدسلیمان بدون آن که قصد قضاوت در ارتباط با اتفاق پیش آمده را داشته باشد از مسئولین درخواست می کند با جدیت پیگیر اتفاقات پیش آمده در شهرستان اندیکا باشند. کمبود تجهیزات پزشکی، کمبود پزشک و پرستار، عدم آموزش های کافی و… می تواند از عوامل به وجود آمدن چنین حوادثی باشد. وزیر بهداشت و درمان، مدیر داشگاه علوم پزشکی و… توضیح بدهند تا کی باید شاهد مرگ عزیزان مان به خاطر بی توجهی به مناطق کم تر توسعه یافته باشیم.
آیا زمان آن نرسیده که وزارت بهداشت اقدامات جدی خود را برای توسعه بهداشت و درمان در شهرستان هایی چون اندیکا، مسجدسلیمان، لالی و روستاهای اطراف برای مقابله با مرگ هایی که قطعاً با آموزش و توسعه خدمات می توان جلو آن را گرفت انجام دهد؟!
هر چند داستان مرگ آروین ۳ ساله بسیار دردناک و غم انگیز است اما توسعه خدمات پزشکی، حذف واقعی محرومیت و احساس مسئولیت برخی از مسئولان آرزویی است که شاید با مرگ این کودکان زنده شود..
گزارش: سعید مرادی- سحر طاهری
در همه شهرها مدیران شبکه ها از میان پزشکان انتخاب میشوند جون با مسائل درمانی بهتر و بیشتر آشنا هستند اما چند صباحی هست که مدیران شبکه هایی مانند اندیکا و لالی دیگر پزشک نیستند و علیرغم شایستگی که دارند به علت عدم آگاهی از امور پزشکی و درمانی گاها این مشکلات پیش می آید به نظر من مقصر اصلی در این موارد در درجه اول مسئولین دانشگاه علوم پزشکی هستند چون به نظر می آید نسبت به شهرهای دورافتاده استان بی تفاوت رفتار می کنند
جای تاسف دارد که حالا حالاها سرزمین بختیاری باید هزینه ناکارامدی و بی عرضگی خیلی از افراد را بدهد….بیاییم به دنیایی اطراف خود کمی بنگریم و تفکر کنیم ،چرا اینقدر عقب مانده ایم از قافله دنیا?