اولین بیانیه شوراى ۴ نفره بازبینى سریال سرزمین کهن منتشر شد. به گزارش سایت خبری باشگاه روزنامه نگاران مسجدسلیمان به نقل از تابناک این شورا طى چندین جلسه این سریال را بازبینى و بر اصلاح آن نظارت کرده است. در این نظارت، علاوه بر حذف و تغییر نام و بخش هایى از سریال مذکور، دیالوگ هایى نیز به آن افزوده شده است. در دیالوگ هاى جدید به رشادت بختیارى ها در تاریخ اشاره شده است.
بنا بر این گزارش، متن اولین بیانیه شوراى چهار نفره بازبینى سرزمین کهن بدین قرار است:
به نام خدا
هم تباران شریف و نجیب بختیاری
با سلام و عرض ادب و احترام
به استحضار می رساند در مرداد ماه سال جاری ریاست محترم سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران نامهای به دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، فرمانده هشت سال دفاع مقدس جناب آقای دکتر محسن رضایی تقدیم داشته و طی آن درخواست نمودند که با توجه بهگذشت سه سال از توقف پخش سریال «سرزمین کهن» و اهتمام سازمان به رفع اشکالات محتوایی آن، پخش مجدد این سریال مورد بررسی و امعان نظر قرار گیرد.
در پاسخ، دکتر رضایی با حسن نیت و پیگیری صمیمانه در مقام دفاع از حقوق فرهنگی مردم شریف بختیاری و مصالح فرهنگی نظام مقدس جمهوری اسلامی، مراتب را با چند تن از فعالان فرهنگی بختیاری مقیم تهران مطرح نمودند، اما از آنجا که مسائل مربوط به این سریال به همۀ شهروندان بختیاری بازمی گشت تصمیم بر آن گرفته شد تا موضوع با حضور، مشارکت و تبادل نظر میان فعالان، صاحب نظران، نخبگان و اصحاب فرهنگ بختیاری و با نظر ایشان مرتفع گردد.
به همین منظور از قریب به ۶۰ نفر از فعالان فرهنگی بختیاری از سراسر کشور دعوت گردید تا در ضیافت افطاری که به همین مناسبت تدارک دیده شده بود، مراتب را به طور مستقیم با حضور مسئولان و مدیران طراز اول سازمان صداوسیما از جمله معاون محترم سیما، معاون محترم امور استانها و مدیر محترم سیمافیلم و… به بحث بگذارند.
در آن جلسه با توجه به گستردگی موضوع و غنای تاریخ و فرهنگ و منزلت بختیاری ها در تاریخ این سرزمین، مباحث و نظرهای بسیاری مطرح گردید؛ چندان که این جلسه بیش از چهار ساعت به طول انجامید.
سرانجام در همان جلسه گفتگوها بدانجا ختم گردید که نخست از پخش این سریال ممانعت به عمل آید؛ اما حسب درخواست مستقیم مدیران با توجه به هزینههای مادی و معنوی ساخت این سریال و بیان آنکه ما آماده پذیرش و رفع هرگونه اشکال و ایرادی هستیم، تقاضای خود را مبنی بر بازبینی و اعلام نظر مستقیم بختیاریها ابراز داشتند؛ و از آنجا که امکان بازبینی سریال و تمام بخش های آن برای همگان وجود نداشت قرار بر آن تعلق گرفت که هیئت بازبینی محتوایی، مرکب از پنج نفر از فعالان فرهنگ بختیاری، تمامی بخش های سریال را بازبینی و در نهایت اعلام نظر نمایند.
هیئت بازبینی محتوایی، پس از انتخاب، با صرف وقت بسیار طی یک هفته تمامی قسمت های سریال را از ابتدا تا انتها با دقت نظر کافی و در نظر گرفتن حساسیتهای فرهنگی و لحاظ کرد نقد و اشکالاتی که قبلاً در سال ۱۳۹۲ توسط عموم کارشناسان فرهنگ بختیاری در رسانهها ایراد شده بود، به طور جمعی و مشترک سریال را مشاهده و پس از تحلیل و ارزیابی آن، بازپخش آن را مشروط به تغییرات محتوایی (شامل حذف، تغییر و اضافاتی) دانسته و کلیه موارد را در ۱۰ بند رسماً به رییس سازمان صداوسیما ارسال گردید.
هیئت مذکور کلیه سکانسها و پلانهای فیلم را با حضور تهیه کننده و مدیر محترم سیمافیلم و قائم مقام محترم سیمافیلمو نیز قائم مقام محترم مرکز نظارت و ارزیابی صداوسیما بررسی کرد و برخی اشکالات باقیمانده را برای اصلاح ثبت شد و به صراحت تاکید گردید و نیز برخی از صحنهها و گفتارها نیز پیشنهاد شد به سریال اضافه شود تا حکایتگر تلاش بختیاریها در عرصه تاریخ معاصر باشد. در همین راستا، نام «بختیاری» از که به عنوان شهرت آن خانواده موردنظر در سریال به کار رفته بود برداشته شد و بسیاری از صحنهها بازنگری شده، مجدداً دوبله و صداگذاری گردیده و برخی نیز حذف گردیدند؛ و در نهایت هیئت بازبینی محتوایی اطمینان خاطر پیدا کرد که در سریال اصلاح شده، دیگر هیچ گونه اهانت و سوءنظر و سوءعبارتی نسبت به قوم بختیاری وجود ندارد.
از سوی دیگر هیئت مذکور افزون بر موارد اصلاحی، به منظور نمایش حسن نیت سازمان صداوسیما و ایجاد فرصت برابر و جایگزین برای بیان رشادتها و شهادت ها و جانفشانی هایی که این قوم شریف همواره در طول تاریخ برای صیانت از کیان و سرافرازی مملکت و نظام به خرج داده اند، در تعامل با مسئولان ارشد سازمان صداوسیما مقرر داشتند که هرچه زودتر نسبت به ساخت سریال علی-مردان خان بختیاری اقدام عاجل صورت پذیرد؛ که در همین خصوص تولید و پخش سریال ۲۶ قسمتی علیمردان خان بختیاری نه از طریق شبکه استانی چهارمحال بختیاری بلکه به عنوان پروژهای ملی با بودجه ملی و پخش از شبکههای پربینندهدر سراسر کشور صورت پذیرد که جلسات اجرایی آن با کارگردان صاحب نام لرتبار جناب آقای سعید سلطانی که پیش از این سریال های مشهور «ستایش»، «پس از باران»، «خانهای در تاریکی» (ماه تابان) و… را ساخته محول گردید که نگارش فیلمنامه و ساخت آن با همراهیو مشارکت اهالی فرهنگ و هنر و تاریخ بختیاری در سال جاری انجام میگیرد.
-بی شک حضور همه جانبه و همدلی بختیاری ها می تواند در معرفی این مردم اصیل ایرانی در جهت تقویت بنیه فرهنگ ملیو وفاق و انسجام ملی از طریق صداوسیما نقش موثری را ایفا نماید.
-اما نگرانی اخیر ناشی از آن است که صداوسیما به رغم رفع اشکالات و رعایت موارد اصلاحی، بدون اطلاع رسانی های لازم و اقناع جامعۀ بختیاری، زمان پخش آن را اعلام کرده است و همین امر باعث گردیده تا شائبه پخش این سریال با همان وضع قبلی قوت گرفته و بار دیگر احساسات صمیمانه و وفادارانه بختیاری ها نسبت به حفظ ارزش ها و صیانت از فضائل و مجاهدت های تاریخی آنان را به مخاطره بیاندازد و هیئت بازبینی محتوایی بختیاری نیز اقدامی در اطلاع رسانی صورت نداده بود.
-اما پیرامون دلواپسی اخیر و بروز این قصور در اطلاع رسانی کافی، هیئت مذکور عصر دیروز مورخ ۱۱ / ۰۷ / ۱۳۹۶ با معاون محترم سیما جلسه مهمی داشته و مجدداً به رعایت دقیق و جزء به جزء موارد اصلاحی و مندرج در بیانیه تاکید ورزیده و پخش مجدد آن را با رعایت مفاد یادشده منوط به اطلاع رسانی پیش از پخش نموده که خوشوقتانه این امر مورد پذیرش قرار گرفته و از آنجا که سریال با توجه به تقارن ایام محرم و صفر و ملاحظات فنی کنداکتور پخش شبکه سه به دو الی سه هفته بعد موکول شده است، فرصت کافی برای اطلاع-رسانی به عموم مردم شریف و فهیم بختیاری وجود دارد.
-همچنین این الزام نیز مصوب گردید که پیش از پخش سریال، جلسات و میزگردهایی با حضور اساتید و کارشناسان و فعالان فرهنگ و تاریخ بختیاری طی برنامه های تلویزیونی پخش گردد و به نقش و حضور بختیاری ها در تاریخ ایران پرداخته شود.
-نیاز به هیچ توضیحی نیست که هیئت بازبینی محتوایی که خود از فرزندان وفعالان فرهنگ بختیاری هستند و سالیان سال در این عرصه دغدغه و باور خود را نسبت به حفظ ارزش ها و سرافرازی بختیاری مبذول داشته اند، هم اکنون نیز همچنان دقیق و با غیرت ایلی و ملی و توأم با تفکر و حرکات منطقی از ارزش های افتخارآمیز و تاریخیاین قوم کهن ایرانی دفاع نموده و در کنار سایر خواهران و برادران شریف و دلسوز بختیاری از ارزش های خود همواره دفاع خواهد کرد.
-همچنان که منش فرهنگی و مکارم اخلاقی والای بختیاری ایجاب میکند، انتظار می رود هم تباران ارجمند با متانت و صبوری و بردباری فرهنگی، به رغم همه کم لطفی ها و بی توجهی هایی که تاکنون نسبت به این مردم نجیب صورت گرفته، پاسدار ارزش ها و فضیلت های بختیاری باشند و امید است تولید و پخش سریال علی مردان خان بختیاری بتواند از رسانه ملی جلوه هایی از دلیری و بزرگی مردم این خطه را در جهت وفاق و همبستگی ملی به جهانیان معرفی نماید.
با احترام و خلوص و عشق و وفاداری به فرهنگ ارزشمند بختیاری
هیئت بازبینی محتوایی سریال سرزمین مادری. امضاء: اردشیر صالحپور، اسکندر صالحی، محمدمراد یوسفی نژاد، محسن حیدری