شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان با فعالیت در گستره ای به وسعت ۲۷۰۰۰ کیلومتر مربع یکی از وسیع ترین شرکت های بهره بردار در سطح کشور محسوب می شود .
واحدهای عملیاتی و فرآورشی این شرکت در نقاط مختلف پراکنده اند و بعضاً در مناطق صعب العبور کوهستانی با
راه های پر پیچ و خم و خطرناک قرار دارند از این رو تولید نفت ، این ماده استراتژیک و منبع اقتصادی با سختی و صعوبت بسیار صورت می گیرد .
بر خلاف سایر شرکت های بهره بردار ، در گستره ی عملیاتی این شرکت رودخانه ها و دریاچه های زیادی وجود دارند . وجود رودخانه های پرآب و خروشانی همچون کارون ، دز ، شاوور ، کرخه و کشخان و همچنین دریاچه
سد هایی همچون شهید عباسپور – مسجدسلیمان – گتوند علیا – دز – بالا رود – کرخه و همجواری اغلب واحدها با این مخازن بزرگ آب شیرین باعث شده تا فرآیند تولید و انتقال نفت همواره در این شرکت با حساسیت و ظرافت خاصی انجام و دنبال شود .
با سختی ها و مشکلاتی که وجود دارد خوشبختانه طی نیمه ی نخست سالجاری به سقف تولید تعهد شده مان دست یافتیم و با زحمات و پشتکار فراوان همکاران ارجمندم در بخش های مختلف اعم از عملیاتی / فنی / خدماتی / پشتیبانی و ستادی توانستیم فراتر از تعهدات تا سقف ۱۰۵ درصد نفت تولید نماییم و این محقق نمی شود مگر در سایه وحدت ، وفاق ، همدلی و از خودگذشتگی تمامی نیروها که در مواقع رخدادی همچون بروز اشکال در یک خط لوله یا سیستم های بهره برداری بموقع در محل حضور پیدا می کنند و تا رفع مشکل آن در محل می مانند و برای آنها ساعت ۲ نیمه شب و ۳ ظهر و سرما و گرما و عید و تعطیلات و … معنایی ندارد و انگیزه شان فقط کار است و جلب رضایت خالق و خدمت به مردم شریف کشور عزیز ایران اسلامی مان.
تولید نفت و گاز :
الف )نفت :
در گستره عملیاتی این شرکت ۱۲ میدان نفتی شامل «مسجدسلیمان»،«نفتسفید»، «هفتکل»، «پرسیاه»، «کارون»، «لالی»، «زیلایی»، «قلعهنار»، «کبود» ،«لبسفید»، «بالارود» و «پلنگان»واقع است که قدیمی ترین آن از لحاظ قدمت تولید و بهره برداری، میدان مسجدسلیمان است. بهره برداری از میدان مسجدسلیمان که در واقع سرآغاز فعالیت صنعت نفت در ایران و خاورمیانه را رقم زد از پنجم خردادماه ۱۲۸۷ خورشیدی با فوران چاه شماره یک آغاز شد و تا کنون نیز ادامه دارد .
ظرفیت تولید و فرآورش نفت در این شرکت روزانه ۱۶۹۰۰۰ بشکه است که بخشی از آن جهت تأمین نیازهای داخلی به پالایشگاه آبادان و بخشی دیگر نیز جهت صادرات از طریق خط لوله به پایانه نفتی خارگ ارسال می شود .
بیش از ۲۰۰۰ کیلومتر خط لوله جریانی و انتقالی در این شرکت وجود دارد که با بازرسی های مداوم و مدون همکاران بخش فنی هرگونه پوسیدگی و خوردگی درونی و بیرونی آنها بررسی و کنترل می شود .
این شرکت ضمن اینکه در حوزه ی تولید نفت اولین و قدیمی ترین است در طرح تزریق گاز به میادین نفتی نیز پیشرو است . در واقع پروژه تزریق گاز به میدان نفتی هفتکل اولین پروژه تزریق گاز در ایران و خاورمیانه است که به علت کاهش فشار مخزن و نازک شدن ستون لایه نفتی در میدان هفتکل از سال ۱۳۵۵ عملیات تزریق از کلاهک گازی مخزن آسماری میدان نفت سفید با نظر مهندسان و متخصصان مناطق نفتخیز جنوب در آن آغاز شد .
با اجرای این طرح ، ضریب بازیافت این میدان از ۵/۲۵ به ۵/۲۸ درصد افزایش یافت و این ۳ درصد افزایش ضریب بازیافت موجب افزایش توان تولید ۲۱۶ میلیون بشکه نفت بیشتر از دومین میدان نفتی خاورمیانه گردید .
ب ) :گاز :
شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان راهبری از مخازن ژوراسیک مسجدسلیمان – بنگستان لب سفید – بنگستان کارون – بنگستان قلعه نار – بنگستان زیلایی و کوه آسماری را برعهده دارد .
توسعه و تولید از این مخازن برنامه ریزی گردیده ولی در مخازن بنگستان کارون و همچنین مخزن کوه آسماری به مرحله ی اجرا نرسیده است .
میزان تولید گاز در این شرکت هم اکنون ۲۵۰ میلیون فوت مکعب در روز است که بخشی از آن جهت تأمین خوراک مجتمع پتروشیمی رازی ماهشهر – بخشی جهت تأمین خوراک پالایشگاه گاز مسجدسلیمان – بخشی جهت خوراک کارخانه NGL600 اهواز و حدود ۲۷ میلیون فوت مکعب در روز نیز جهت تزریق در میدان نفتی هفتکل مصرف می شود .
پروژه های پشتیبانی از تولید :
همانطوری که تولید مهم است ، استمرار و پشتیبانی از آن هم از اهمیت بسیاری برخوردار است . بنابراین
پروژه های حمایت از تولید هم جزو رئوس و اولویت های اساسی هیأت مدیره ی این شرکت است .
بر همین اصل ، پروژه های مختلفی با اعتبار ۱۶۶ میلیارد تومان توسط مدیریت های مختلف در قالب شرح نیاز تهیه شده و سپس در هیأت مدیره ی شرکت تعریف و تصویب گردیده اند .
که بخشی از این پروژه ها شامل:
- احداث مراکز پزشک یاری در واحدهای بهره برداری لب سفید ، قلعه نار ، نفت سفید ، هفتکل و هفت شهیدان با اعتبار حدود ۰۰۰ر۰۰۰ر۰۰۰ر۵ تومان
- احداث ایستگاه ها ایمنی و آتش نشانی در مجتمع های هفت شهیدان و هفتکل با اعتبار ۰۰۰ر۰۰۰ر۵۰۰ر۳ تومان
- خرید ۱۶ دستگاه خودروی ایمنی و آتش نشانی با اعتبار ۰۰۰ر۰۰۰ر۷۰۰ر۱۳ تومان
- تعمیر و بهسازی ۹ کیلومتر خط لوله رو زمینی بدلیل افزایش سطح ایمنی با اعتبار ۰۰۰ر۰۰۰ر۰۰۰ر۳ تومان
- ترمیم و بهسازی حدود ۲۱ کیلومتر جاده و پل دسترسی به چاه ها و تأسیسات صنعتی واقع در حوزه ی عملیاتی با اعتبار بالغ بر ۰۰۰ر۰۰۰ر۰۰۰ر۳ تومان
- خرید و نصب ۸ دستگاه الکتروپمپ انتقال نفت و خرید یک دستگاه فرآورش سیار ( MOT )
- طراحی و احداث سیستم اطفای آتش در واحد بهره برداری عنبر با اعتبار ۰۰۰ر۰۰۰ر۶۰۰ر۳ تومان می باشد .
تهیه کالا های مورد نیاز از تولید کنندگان و تأمین کنندگان ایرانی :
بیش از ۹۸ درصد نیازهای این شرکت از تأمین کالا یا خرید خدمات از فعالین اقتصادی ایرانی و با تأکید بر فعالین اقتصادی استان خوزستان صورت می گیرد .
نیمه ی نخست سال ۱۳۹۶ | |||
شرح |
مبلغ کل ( تومان ) |
خرید کالا یا خدمات از درون استان |
عدم تولید کالا یا خدمات در استان یا
عدم امکان معامله علیرغم ترجیحات رقابتی |
خرید کالا یا خدمات | ۰۰۰ر۰۰۰ر۱۴۷ر۲۵ | ۰۰۰ر۰۰۰ر۶۹۷ر۲۳ | ۰۰۰ر۰۰۰ر۴۸۰ر۱۴ |
سال ۱۳۹۵ :
شرح |
مبلغ کل ( تومان ) |
خرید کالا یا خدمات از درون استان |
عدم تولید کالا یا خدمات در استان
یا عدم امکان معامله علیرغم ترجیحات رقابتی |
خرید کالا یا خدمات | ۰۰۰ر۰۰۰ر۶۹۴ر۱۷ | ۰۰۰ر۰۰۰ر۰۱۳ر۱۲ | ۰۰۰ر۰۰۰ر۶۸۱ر۵ |
توجه به محیط زیست :
توجه به محیط زیست و پاسداشت آن جزو رئوس و اهداف اصلی و برنامه های این شرکت و حتی وزارت نفت
می باشد . بر همین اساس همیشه تأکید مکرر داشته ایم فرآیند تولید و انتقال می بایست با کمترین خسارت زیست محیطی صورت گیرد . وجود رودخانه و دریاچه ها و حوزه های آبریز فراوان در حوزه ی عملیاتی و مجاورت تأسیسات فرآورش نفت با آنها بر حساسیت کار می افزاید و همکاران ما در بخش H.S.E با تلاش فراوان بر امور نظارت کامل دارند ضمن آنکه در امورات هم تلاش داریم از نظرات مشاوره ای مدیرکل و روسای محترم حفاظت محیط زیست شهرهای واقع در حوزه ی عملیاتی به بهترین شکل ممکن بهره مند شویم .
در کنار این سیاست ها به اجرای اموراتی هم اقدام کرده ایم که عبارتند از :
- بکارگیری سیستم پایش و هشدار آلودگی آب رودخانه در حوزه آبریز سد دز
- برنامه ریزی جهت تعمیر و بهسازی خطوط لوله جریانی و انتقالی
- خریداری و بکارگیری تعدادی دستگاه MOT و MOS
- خریداری ۱۶ دستگاه خودروی ایمنی و آتش نشانی
- کاشت ۱۰۰۰ اصله نهال به یاد ۱۰۰۰ شهید گلگون کفن شهر مسجدسلیمان در مجموعه ورزشی گلف
- توزیع و اهداء ده ها هزار اصله نهال در هفته درختکاری به شهروندان
- مشارکت در برگزاری همایش مدیریت پسماند با ادارات حفاظت محیط زیست
- ایجاد گشت های دریایی در دریاچه سدهای واقع در حوزه عملیاتی بمنظور پایش عملکرد چشمه های طبیعی نفت در فصل زمستان و ورود بموقع در صورت نشت طبیعی نفت به سطح آب
- مشارکت فعالانه در اطفای آتش سوزی جنگل ها و مراتع شهرهای واقع در حوزه عملیاتی
- طرح کاشت و نگهداشت ۱۰۰ هزار اصله نهال در اطراف تأسیسات و اماکن شرکت
- طراحی و احداث سیستم اطفای حریق در برخی واحدهای عملیاتی
- نوسازی ناوگان حمل و نقل سبک و سنگین شرکت
- خرید تجهیزات ایمنی و آتش نشانی – ترمیم و بهسازی شبکه فاضلاب مناطق شرکتی
- خرید یک دستگاه خودروی پله تلسکوپی از طریق HSE ستاد
- طرح احداث خطوط لوله غیرفلزی انتقال پساب واحدهای صنعتی
- اجرای طرح داوطلبانه جمع آوری زباله مسافرین و گردشگران از سطح مناطق حفاظت شده با حضور بیش از ۱۰۰ نفر از پرسنل این شرکت و اقداماتی از این دست .
اقدامات عام المنفعه – مسئولیت ها و تعهدات اجتماعی :
شهر مسجدسلیمان که میدان نفتی مسجدسلیمان در آن واقع شده قدیمی ترین شهر نفتی ایران با سابقه ی صنعتی ۱۰۹ ساله است که با تولید بخش عمده ای از نفت کشور و حتی جهان در دهه های اول اکتشاف و تولید نفت ، سهم بسیار بزرگی در رونق و توسعه ی اقتصادی کشورمان دارد .
هفتگل دومین شهر نفتی خاورمیانه که میدان نفتی آن با فاصله زمانی کوتاهی پس از مسجدسلیمان کشف شد نیز در حوزه ی عملیاتی این شرکت قرار دارد .
بمنظور بهره مندی هرچه بیشتر شهروندان از خدمات دولت جمهوری اسلامی ایران ، شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان به نیابت از وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران خود را موظف دانست خدماتی را به عموم شهروندان ارائه نماید . بخشی از این خدمات مقارن با ۱۰۰ سالگی نفت در قالب پروژه های عمرانی و عام المنفعه در زادگاه نفت تعریف و اجرا شد . پس از یک دوره کوتاه که به دلیل تحریم های ظالمانه نفتی علیه کشورمان ، فروش نفت و درآمد ارزی با مشکلاتی مواجه گردید این خدمات متوقف و بعد از توافق هسته ای برجام و بازگشت دوباره و قدرتمندانه ایران به بازارهای جهانی فروش نفت با تلاش های بی وقفه جناب مهندس عالی پور مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب و پیگیری های مجدانه جناب حاج علی عسکر ظاهری نماینده محترم مردم
شهرستان های مسجدسلیمان ، لالی ، هفتکل و اندیکا در مجلس شورای اسلامی و عنایت های شیخ الوزرای کابینه دولت جناب مهندس زنگنه با مصوبات هیأت مدیره ی شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان در اجرای برخی پروژه های عام المنفعه در شهرهای واقع در حوزه ی عملیاتی این شرکت موافقت بعمل آمد .
این پروژه ها در بخش های مختلف عمران شهری – بهداشت و درمان – محیط زیست – فرهنگی ورزشی – راه های مواصلاتی و … می باشند .
اعتبار برآورد شده آنها بیش از ۱۷۴ میلیارد تومان است و اجرای آنها می تواند موجب شود تا مردم شریف و قدرشناس شمال خوزستان که حوزه ی عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان در آن واقع شده است از ثمرات و برکات نفت ، این نعمت ارزشمند خدادادی بخوبی بهره مند شوند .
اگر بخواهم تیتر وار به برخی از این پروژه ها اشاره کنم بدین صورت خواهد بود :
- تعریض و مرمت جاده تل بزان از ایستگاه پشت برج تا نقطه ی اتصال به جاده فعلی شهرستان اندیکا
- ترمیم و بهسازی جاده مالکریم به تمبی همراه با احداث ۲ دهانه پل جدید
- احداث باقیمانده تعریض جاده ورودی مسجدسلیمان از سمت اهواز حد فاصل دو راهی لالی تا
امام زاده بی بی بتولی - تعمیر و بهسازی جاده های درون و برون شهری حوزه ی عملیاتی
- احداث استخر سرپوشیده شهر لالی
- احداث استخر سرپوشیده نفتون مسجدسلیمان
- احداث بولوار ۵ بنگله تا میدان شهدای نفت و احداث پل جدید
- احداث ۱۰ قطعه زمین چمن مصنوعی در حوزه شهرهای عملیاتی
- احداث غسالخانه اندیمشک
- احداث حسینیه شهدای سلیران نرگسی
- آب رسانی به روستاهای بخش عنبر
- تکمیل بیمارستان ۳۲ تختخوابی نفت مسجدسلیمان
- مرمت و بهسازی جاده نرگسی
- مرمت و بهسازی جاده بیدروبه به بالا رود
- ترمیم و بهسازی جاده مسجدسلیمان به ایذه از مسیر جریک به امام زاده سید صالح (ع)
- احداث ساختمان موزه صنعت نفت
- احداث پارک موزه نفت به مساحت حدود ۸ هکتار در کنار کارخانه برق و حاشیه رودخانه تمبی
- تجهیز آزمایشگاه انتظامی مسجدسلیمان
- احداث پلی کلینیک شهر هفتکل .
عمل به مسئولیت های اجتماعی ، یک تعریف جدید در سطح وزارت نفت یا دست کم شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب نیست . اگر نگاهی به اقدامات این شرکت بزرگ و شرکت های تابع آن بیندازیم متوجه می شویم که از بدو شکل گیری و فعالیت ، صنعت نفت در این عرصه پیشرو بوده است.
در شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان ، همایش ها و سمینارها و اقدامات فرهنگی ، مذهبی ، ورزشی و غیره ای که برگزار می شود یک پای ثابت آن نفت است و بطور مستقیم یا غیرمستقیم در این اقدامات مشارکت موثر و سازنده داریم و این چیزی نیست جز عمل به مسئولیت های اجتماعی .
موزه گنجینه نفت :
با پیدایش و اکتشاف نفت در سال ۱۲۸۷ نیاز به احداث تأسیسات فرآورشی در این شهر احساس شد .
از این رو تأسیساتی همچون کارخانه تولید برق – پالایشگاه – کارخانه تقطیر – کارخانه تولید گوگرد به همراه امکانات رفاهی از قبیل سالن آمفی تئاتر – استادیوم فوتبال – باشگاه گلف – استخر – سالن ها و زمین های ورزشی متعدد برای نخستین بار در خاورمیانه در مسجدسلیمان شکل گرفت و احداث شد. شکل گیری صنعت نفت سرآغازی شد بر مدرنیته شدن ایران و شروع عصر صنعت و رونق اقتصادی و تحول اجتماعی.
با گذشت ۱۰۹ سال از قدمت تولید نفت در ایران ، اینک فرصت مناسبی فراهم شده تا این تاریخچه به علاقمندان منتقل شود. راه اندازی موزه گنجینه نفت مسجدسلیمان یکی از پروژه هایی است که در دوره ی اول صدارت مهندس بیژن زنگنه بر وزارت نفت تعریف شد ولی با پایان دولت اصلاحات به جایی نرسید نبرد تا با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید و انتخاب دوباره مهندس زنگنه بعنوان وزیر نفت این طرح از بایگانی خارج و بار دیگر در اولویت قرار گیرد.
تأسیسات احداث شده در مسجدسلیمان به همراه دکل به یادگار مانده از نخستین چاه نفت خاورمیانه و همچنین چشمه های جوشان و طبیعی نفت در منطقه سی برنج این شهر را به یک مکان مناسب و ایده آل برای احداث موزه جهت انتقال تاریخچه شکل گیری صنعت نفت مبدل ساخته است. احداث ساختمان اصلی موزه که محل نگه داری اشیاء و اسناد قدیمی مرتبط است در محل نخستین پالایشگاه نفت خاورمیانه در منطقه بی بیان در مراحل پایانی خود قرار دارد.
احداث اجزای موزه گنجینه نفت شامل پارک موزه نیروگاه تمبی و چاه شماره یک با برگزاری مناقصه در حال سیر مراحل اداری است با راه اندازی این طرح و پروژه ی مهم غیرصنعتی حضور گردشگران بسیاری را شاهد خواهیم بود که از اقصی نقاط ایران و جهان برای مشاهده تاریخچه اکتشاف نفت راهی این منطقه می شوند.
حضور آن ها مستلزم ایجاد زیرساخت های مناسب از قبیل راه ، فرودگاه ، هتل ، مهمانسراها، رستوران ها و مراکز تفریحی و گردشگری خواهد بود. حضور گردشگران با ایجاد چنین زیرساخت ها و اقدامات زیربنایی موجب توسعه ی گردشگری و بوجود آمدن مشاغل جدید می شود. از طرفی دیگر وجود موزه تضمین کننده ثبات حضور تورهای گردشگری است و این یعنی درآمدزایی و حرکت به سمت تحول و رونق اقتصادی و اشتغالزایی.
همچنین پروژه دیگری با عنوان ” احداث پارک موزه نیروگاه برق تمبی ” را شرح نیاز ، تعریف و تصویب کردیم . طی این پروژه یک مجموعه تفریحی گردشگری در زمینی به مساحت ۰۰۰ر۸۰ متر مربع با اعتباری بالغ بر ۳۲ میلیارد ریال در مدت زمان ۱۰ ماه در کنار موزه نیروگاه برق و رودخانه تمبی احداث می شود که شامل بخش های متنوعی از قبیل پارک کودک – قایق سواری روی دریاچه سد تفریحی و غیره می باشد.
با توجه به محاسن و منافعی که پروژه پارک موزه برای این شهر بعنوان زادگاه نفت دارد تمامی تلاش خود را برای هرچه سریعتر نهایی شدن و به بهره برداری رسیدن این طرح بزرگ غیرصنعتی به کار گرفته ایم تا خدمتی دیگر و ماندگار را از صنعت همیشه خدمتگزار نفت به مردمان و شهروندان خوب زادگاه نفت عرضه نماییم.
توجه به ورزش و گسترش فرهنگ ورزشکاری :
طی سالیان اخیر سالن ها و امکانات سخت افزاری مناسب برای فعالیت های ورزشی در سطح شرکت پیشبینی و اجرا گردیده که این مهم موجب استقبال مناسبی از سوی نوجوانان و جوانان و جذب آنان به سمت ورزش گردیده است .
تعداد ورزشکاران زن و مرد زیر پوشش : بیش از ۵۰۰۰ نفر
تعداد رشته های فعال ورزشی : ۲۶ رشته شامل ۱۶ رشته جهت آقایان و ۱۰ رشته جهت بانوان
رشته های فعال آقایان :
فوتبال – کاراته – والیبال – وزنه برداری – تکواندو – تنیس خاکی – شنا – کشتی – بدنسازی – پینگ پنگ – شطرنج – بدمینتون – تیر و کمان – گلف – کوهنوردی – بسکتبال، آمادگی جسمانی – ایروبیک – فوتسال – والیبال – بسکتبال – کاراته – تکواندو – بدمینتون – تنیس روی میز – شنا . در لیگ های مختلف استانی و کشوری حضوری پر رنگ و تأثیر گذار داریم.
ورزشکاران تیم های نفت بدفعات به اردوهای تیم ملی دعوت می شوند و در لباس مقدس تیم ملی در رقابت های بین المللی افتخارات شایسته ای برای کشورمان کسب می کنند. توجه به تیم ها و رده های سنی پایه بمنظور شناسایی استعداد های درخشان ورزشی و حمایت از آنها تا رسیدن به مدارج عالی جزو سیاست های اصلی این شرکت است.