رویش زاگرس/ داریوش رضایی: اگر شرح وظایف مسئولین و نهادهای متفاوت در نظام حکمرانی کشور را بنگریم به جرات هیچ کدام به اندازه شهرداریها به زندگی مردم و امورات جاری جامعه نزدیک نیست. از اینرو نهاد شهرداری واجد شرایط خاص و ویژه ای است که امر مدیریت بر آن را پیچیده و البته حساسیت برانگیز کرده است. دشوار و حساس از آن جهت که به سبب ارتباط نزدیک با عامه مردم همواره در تیررس انتقادات و گلایه های شهروندان قرار دارد.
هیچ نهاد مدیریتی به اندازه شهرداری مورد توجه عموم و البته نقد بیرحمانه نیست. گرچه گاهی این نقدها از مرز انصاف خارج میشود اما هیچ زمانی هم پایان پذیر نیست. شاید دلیل این امر گستردگی حوزه فعالیت شهرداریها باشد. امری که مدیریت این مجموعه را حائز شرایط ویژه شخصیتی و تجربی کرده است.
بومی گزینی نه در قامت تعصبات قومی و قبیلهای بلکه به عنوان شرطی لازم برای برقراری ارتباط با توده مردم و ایجاد حس اعتماد دوطرفه ضروری به نظر میرسد.
تجربه چند دهه اخیر نشان داده هر زمان در کنار ویژگیهای فنی و تخصصی برای احراز پست شهرداری به نیروهای بومی نیز توجه شده، گامهای محکمتری به سوی توسعه برداشته شده است.
نخستین دستاورد توسعهایِ چنین رویکردی «توسعه انسانی» آن مناطق است. مسلم است که وجود ارتباطات با نیروی انسانی متخصص بومی و سپردن مسئولیتها از سوی شهردار بومی به آن ها، میتواند به رشد نهادهای دیگر نیز منجر شود. امری که به دلایل مختلف توسط مدیران غیربومی قابل انجام نیست.
دومین و شاید مهمترین حُسن انتخاب مدیران بومی توسعه اجتماعی و بالا رفتن انگیزههای اجتماعی برای مشارکت مدنی است. سوءتفاهم هایی که گهگاه در شهرهای کوچک میان مردم و مسئولین غیربومی پیش میآید شاید مهمترین عامل برای بر هم خوردن برنامهها و انگیزههای این مدیران باشد.
اعتماد متقابل بین مردم و مسئولین گرچه سخت به دست می آید اما میتواند برگ برنده مدیران شهری باشد. مشارکت دادن مردم در چرخه توسعه و ایجاد حس تعهد به اموال و داراییهای عمومی کمترین و سادهترین نتایج چنین رویکردی است.
ویژگی دیگر انتخاب شهردار بومی آشنایی با مسائل جاری شهر و جامعه تحت مدیریت و حساسیتهای موجود در آن است. اولویت بندی در طرحها، برنامهها و شناخت نیازها برای طراحی آنها از محسنات این رویکرد است. شهردار خوب شهرداری است که تحولگرا باشد و سابقه تحولگرایی و تحولخواهی را در گذشته طی عرصه مدیریت شهری نشان داده باشد.
شهری که امروز شورای شهر با آن مواجه شده شهری است که فراز و فرودهای بسیاری را به ویژه در سالهای اخیر تجربه کرده است و نیاز به شهرداری دارد که با برنامه بتواند شهر مستقل، آزاد و به دور از نگاههای سیاسی بسازد. مدیریت جهادی شهردار از شاخصهایی است که باید در رزومه شهردار لحاظ شود و از شهردار انتظار میرود که بتواند با کار جهادی پیشرفت قابل ملاحظهای را در شهر ایجاد کند.
یکی از شاخصهای انتخاب شهردار به همراه داشتن یک تیم تخصصی و کارشناس در حوزهی معاونتها و مدیریت شهری است تا بتواند با همراهی یک تیم کارشناس از عهده وظایف خود بربیاید. شهردار باید برنامههای راهبردی در حوزه منابع انسانی موجود در شهرداری داشته باشد تا بتواند کارمندان و پرسنل شهرداری را در یک برنامهی راهبردی جامع هدایت کند.
از سوی دیگر طی سالهای اخیر بدهیهای انباشته برای شهرداری ایجاد شده، که شهردار باید قادر باشد برنامه و درآمد پایداری برای شهر داشته باشد و چه بسا بتواند در حوزهی سرمایهگذاری در شهر فعالیت خوبی انجام دهد به این معنا که شهردار باید برای شهر خلق ثروت کند.
از اعضای شورای شهر می خواهیم هر چه زودتر تکلیف شهردار آینده مسجدسلیمان را مشخص و البته انتظار داریم با یک انتخاب صحیح، و با یک نگرش مبتنی بر عقلانیت، مهمترین شاخص انتخاب شهردار آینده را، شایستگی او قرار دهندو این امر میسر نمی گردد بلکه به نیروهای بومی، توانمند و جوان مسجدسلیمانی اعتماد کنیم.