رویش زاگرس/ سعید مرادی: در جریان زلزله ۵.۷ ریشتری تیرماه سال ۱۳۹۸ مسجدسلیمان یک هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی تخریب که به دلیل آلودگی نفتی و خطرآفرین بودن، دولت برای جبران خسارات وارده مجوز احداث ۵۴۰ واحد مسکونی در این شهرستان را در قالب شهرک امام رضا (ع) صادر کرد و با در نظر گرفتن زمینی به وسعت ۱۰ هکتار تحت عنوان شهرک امام رضا( ع) مقرر شد تا ۵۴۴ متقاضی در ۱۳۶ قطعه زمین در قالب ۵۳ گروه عملیات ساخت را آغاز کنند. همچنین قرار شد متقاضیان با توجه به توانایی های خود شخصاً یا با واگذاری به پیمانکار کار ساخت و ساز خود را شروع کنند…
اما، به دلایل مختلف عملیات اجرایی ساخت توسط برخی پیمانکاران به صورت نیمه تمام باقی و متوقف شد! همین مسئله و البته شاید هم دلایل دیگر همچون عدم رعایت بعضی اصول فنی باعث ریزش بخش هایی از این واحدها گردید…
تعدادی از متقاضیان این واحدها در گفتگو با پایگاه خبری رویش زاگرس اعتراض شدید خود را نسبت به نیمه کاره رها کردن واحدها توسط پیمانکاران اعلام و از مسئولین شهرستان و استان همچنین نماینده شهرستان در مجلس شورای اسلامی خواستند جلو تضییع حقوق آنان گرفته شود.
عالیوند یکی از این متقاضیان در گفتگو با خبرنگار ما گفت: در اوایل تابستان سال ۹۸ با تماسی که از سوی ستاد بازسازی شهرک امام رضا(ع) با متقاضیان گرفته شد در اداره مذکور حضور یافته و ستاد به ما عنوان نمود اهالی می توانند با پیمانکارانی که خود ستاد انتخاب نموده و اسامی آنان نیز در تابلو اعلانات درج شده است جهت ساخت منازل خود قرارداد منعقد نمایند.
در همان مقطع بعضی اهالی از آنان سوال کردند آیا می توانند خارج از این لیست با پیمانکار دیگری قرارداد امضاء کنند که اعلام کردند تنها این پیمانکارانی که اعلام کرده ایم مورد تائید و اعتماد ستاد بازسازی هستند چرا که این افراد پیش از این نیز با ستاد بازسازی همکاری داشته اند! آن ها معتقد بودند در صورتی که با این پیمانکاران قرارداد منعقد شود در صورت کوتاهی، ستاد می تواند پیگیر مسئله باشد این گفته باعث شد که متقاضیان با اعتماد کامل با پیمانکاران منتخب قرارداد منعقد کنند. اما متاسفانه با گذشت حدود دو سال برخی از این پیمانکاران کار را نیمه تمام رها و از آنجایی که مدرکی در دست نداریم که ثابت کنیم انتخاب این پیمانکاران توصیه ستاد بوده است آن ها نیز مسئولیتی بر عهده نمی گیرند! و بر خلاف وعده های اولیه آنان مبنی بر این که پیگیر کم کاری های احتمالی پیمانکاران خواهند بود از زیر بار مسئولیت شانه خالی می کنند!
وی ادامه داد: متاسفانه با توجه به تورم شدید، متقاضیان علاوه بر این که بسیار متضرر و دیگر توانایی ساخت منازل خود را ندارند تعدادی از این واحدها نیز ریزش و در حال تخریب هستند.
از طرف دیگر سارقین به دلیل تاریکی محوطه، بیشتر وسایل و لوازم مثل درب، پنجره و دیگر لوازم ساختمانی مردم را به سرقت برده و مردم پس از گذشت ۵ سال تنها از مسئولین وعده شنیده اند و همچنان در بلاتکلیفی به سر می برند…
یکی دیگر از این متقاضیان در گفتگو با خبرنگار ما گفت: جان و مال ما برای هیچ مسئولی اهمیت ندارد. به دلیل آن که این منازل را پیمانکار نتوانسته است تمام و تحویل دهد مجبور هستیم همچنان در خانه های قدیمی و در حال ریزش زندگی کنیم. خانه هایی که هر لحظه امکان دارد روی خود و خانواده امان آوار شود و سقف آن را با ستون های آهنی نگه داشته ایم به امید آن که منازل شهرک سریع تر آماده شود تا اجازه این وضعیت خارج شویم. وی با بیان این که هر اتفاقی که بیفتد مسئولیت آن بر عهده متولیان کار است به صحبت های خود پایان داد.
یکی از وکلای دادگستری معتقد است متن قرارداد به نوعی تنظیم شده است که تنها پیمانکار متعهد به انجام کار است و ستاد بازسازی یا بنیاد مسکن اگر به متقاضیان تعهدی هم داده باشند به صورت شفاهی بوده و مسئولیتی ندارند. وی می گوید: در صورتی که پیمانکار متعهد به اتمام کار در زمان خاصی باشد پس از تامین دلیل در صورتی که کارشناس تشخیص دهد قصوری از جانب او صورت گرفته است می توان دادخواست مطالبه و خسارت کرد…
طهماسبی یکی از متقاضیان به خبرنگار رویش زاگرس می گوید: قرارداد مالکان با پیمانکار ۷۵ روزه بوده است! وی می گوید: به دلیل نصب نشدن صحیح وال پست نگهدارنده دیوار به تعداد لازم جهت یکپارچگی دیوار و اتصال به سازه شاهد تخریب بعضی از دیوارهای داخلی واحدها هستیم و طبق بندی که در قرارداد منعقد شده مسئولیت حراست و نگهداری کار تا زمان پایان کار و تحویل به مالکان بر عهده پیمانکار است…
به گزارش پایگاه خبری رویش زاگرس با تمام این تفاسیر آمادگی انتشار پاسخ پیمانکار و مسئولین ستاد را نیز محفوظ می دانیم اما به نظر می رسد مسئولان شهرستان و استان باید سریعاً به این قضیه ورود کنند همچنین به صورت جدی عملکرد سیستم نظارتی این واحدها و شرکت مشاور طرف قرارداد تحت نظارت دقیق قرار گیرد. ضمن آن که بازنگری نقشه های سازه این منازل و کیفیت سنجی ابعاد و میزان مصالح با در نظر گرفتن هزینه های اجرای سازه و پیامدهای احتمالی برای ساختمان ها در اثر وقوع سوانح و بلایای طبیعی نیز می تواند صحت دانش فنی طراحی و نظارت را در واحدهای مسکونی شهرک امام رضا(ع) مورد ارزیابی قرار داد تا خدایی ناکرده شاهد اتفاقات ناگواری در آینده نباشیم…